Pang Boom Krasch

Illustration: Amandus Lindblad

SPELDATUM

Vecka 13

Lördag 1/4 – 19:00 – Urpemiär

Söndag 2/4 – 16:00  

Vecka 14

Tisdag  4/4 – 19:00

Onsdag 5/4 – 19:00 

Torsdag 6/4 – 19:00

Vecka 15

Onsdag  12/4   19:00

Torsdag 13/4 – 19:00

Fredag 14/4 – 19:00

Lördag 15/4 – 19:00

Söndag 16/4 – 16:00

Vecka 16

Onsdag 19/4 – 19:00

Torsdag 20/4  – 19:00

Fredag 21/4  – 19:00

Lördag 22/4 – 19:00

Vecka 17

onsdag 26/4 –   19.00

Torsdag 27/4  – 19:00 

Fredag 28/4 –   19:00 

Lördag 29 /4 –   15:00

Lördag 29/4 – 19:00

Vecka 18

Lördag 6/5 – 19:00

Söndag 7/5 – 16:00

”Det här är inte musik”, skrek teaterdirektören och höll för öronen när musiken till Glada änkan presenterades för honom för första gången. Året var 1905 och  männen bakom den blivande världssuccén uppmanades att lämna Theater an der Wien. 

Pang Boom Krasch – en änka föds, är en rafflande historia om människorna bakom succén. Mot alla odds, mellan hopp och förtvivlan, drev upphovsmännen tillsammans med teaterns skådespelare Glada änkan till premiär. Det är en berättelse om passionen för musiken och scenkonsten i en euforisk och motsägelsefull förkrigstid i början av förra seklet som på ett obehagligt sätt inte är olik vår egen tid.

Andrea Tarrodis nykomponerade musik är en brygga till den klassiska och välkända musiken från Glada änkan av Franz Lehàr. Ett sällsamt musikaliskt möte mellan dåtid och nutid med text av Andreas Boonstra. Regin står Eva Staaf för, efter en idé av Jonas Nerbe.

Medverkande

Ensemble

Robert Noack, Tenor – Franz Lehár

Agnes Wästfelt, Sopran – Mizzi Günther

Jonas Nerbe, Tenor – Louis Treuman

Astrid Banck Linderoth, Sopran – Annie Wünsch

Oskar Roslund, Tenor – Karl Meister

Orkester

Stråkvartett och klarinett.
Musiker TBAMer om de medverkande

Medverkande

Robert Noack, tenor
Franz Lehár

Robert Noack examinerades 2011 från Teaterhögskolan i Malmö och har sedan dess arbetat på scener i Helsingfors, Göteborg, Malmö, Stockholm samt turnérat Sverige runt med egna produktioner. Under åren 2012 till 2015 spelade han Karl-Oskar i den senaste svenska uppsättningen av Kristina från Duvemåla (med ett avbrott under spelåret 13/14 då han på Västmanlands teater bl.a spelade en gris som pratade östgötska och älskade t-shirts med coola tryck). Här i Stockholm medverkade han senast i Kulturhuset Stadsteaterns uppsättning av Kulla-Gulla där han bl.a. spelade den mystiske enstöringen Dal-Pelle. 

Agnes Wästfelt, sopran
Mizzi Günther

Agnes Wästfelt, sopran har en Bachelor och Masterexamen från Musikhögskolan i Malmö, samt diplom från konservatoriet i Köpenhamn. Med Duo DahlWäst vann hon 2017 års upplaga av Copenhagen Lied-duo competition och var 2014 en av Svenska Wagnersällskapets stipendiater. Hon har främst arbetat med kammarmusikaliska projekt och har uruppfört en mängd verk. Sedan 2010 är hon en del av nyoperakompaniet Operation Opera där hon sjöng Sköterskan i framtidsdystopin Anfasia.

Jonas Nerbe, tenor & Konstnärlig ledare
Louis Treuman

Jonas är utbildad på konservatoriet i Wien. Han har medverkat i bl.a. Les Misérables, La Cage aux Folles, Skönheten och Odjuret, Figaros Bröllop, Tiggarstudenten  i Tyskland och Österrike. Sen år 2000 är han konstnärlig ledare för SMT. Jonas vann pris som ”Bästa artist” på Amerikas största teaterfestival New York International Fringe Festival för sin tolkning av William Shakespeare i enmansmusikalen William.

Astrid Banck Linderoth, sopran
Annie Wünsch

Astrid Banck Linderoth studerar för närvarande kandidatprogrammet i opera vid Stockholms konstnärliga högskola, institutionen för opera. Tidigare har Astrid studerat opera vid musikhögskolorna i Bremen och Lübeck i Tyskland samt röstskådespeleri vid SKH, institutionen för skådespeleri. Under hösten 2022 medverkade hon i Folkoperans Norma av Bellini i kören och i flertalet produktioner med Radiokören. Till hösten 2023 gör Astrid praktik vid Kungliga Operan i Stockholm och debuterar där i rollen som Die Vertraute i operan Elektra av Richard Strauss.

Oskar Roslund, tenor
Karl Meister

Oskar Roslund är utbildad på Högskolan för scen och musik i Göteborg och tog sin examen där 2019. Han har spelat med i Little Women på HSM, Shakespeare in love på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm, Historien får liv på Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg. På Wermland opera i Karlstad har Oskar medverkat i Måndag hela veckan, de pandemiinställda föreställningarna I love you, you´re perfect, now change och Stjärnorna i baren gnistrar igen samt i Titanic.

Produktionsteam

Andreas Boonstra, Dramatiker

Andreas är regissör, dramatiker, skådespelare, musiker och ljussättare med mera, och har skrivit och regisserat föreställningar på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater och Göteborgs Stadsteater. Detta blir hans sjätte produktion med SthlmsMusikTeater. Andreas är konstnärlig ledare, regissör, dramatiker och skådespelare på Moment:Teater. 

Andrea Tarrodi, Kompositör

Andrea Tarrodi är en av de mest efterfrågade svenska tonsättarna. Hon tonsätter orkester, kör och kammarmusik lika väl som operor och hennes verk framförs världen runt. 2018 prisades Andrea med en Grammis för inspelningen av Tarrodi – String quartets framfört av Dahlkvistkvartetten. Under 2020 var Tarrodi den första svenska kompositören att tilldelas uppdrag för BBC Last Night of the Proms. Andrea är även aktuell med albumet Four Elements en symfoni inspelad i samarbete med Nordiska kammarorkestern. Det är andra gången Andrea samarbetar med SthlmsMusikTeater senast i tonsättningen av Frihetens Namn 2021.

Eva Staaf, Regissör

Eva Staaf har en lång karriär som regissör inom ljuddrama och arbetar även som författare och dramatiker. Eva Staaf har regisserat över ett 20-tal serier och ljuddramer för barn och vuxna för Sveriges Radio P1, P3, P4. Däribland tre julkalendrar. Hennes egen första barnbok nominerades till Augustpriset. Hon är föreläsare och gästlärare i ljuddrama, röstgestaltning. Eva har bl.a tilldelats Författarförbundets Radiopris, vunnit guld i New York Festivals med regin av ”Bröderna Lejonhjärta”. 2022 tilldelades hon juryns hedersomnämnande i Prix Europa för ”Estonia – 1994″ där hon stod för regin.

Amandus Lindblad, Producent

Producent inom scenkonst och blåsmusik. Han har en kandidatexamen inom Kulturentreprenörskap och en magisterexamen i teaterstudier. Han arbetar som producent för Blåsarsymfonikerna i Stockholm och nyligen haft uppdrag vid Operabyrån, återkommande uppdrag vid både Opera på Skäret och SthlmsMusikTeater.

För arrangörer och skolor

Pang Boom Krasch går att boka som skolföreställning under 2023. Om du som arrangör eller skola är intresserad av att veta mer kontakta vår konstnärliga ledare Jonas Nerbe för mer information under kontakt.