Press

Pressmeddelande

Pressmeddelande 25/1 2023

Urpremiär av operamusikalen “Pang Boom Krasch –
en Änka föds

Foto: Amandus Lindblad

SthlmsMusikTeater presenterar:
En operamusikal om glödande visioner, mörka kval och den odödliga succén Glada Änkan.

”Det här är inte musik”, skrek teaterdirektören och höll för öronen när musiken till Glada änkan presenterades för honom för första gången. Året var 1905 och  mannen bakom den blivande världssuccén uppmanades att lämna Theater an der Wien. “Det verkar inte vara många som känner till denna osannolika historia, inte ens i Wien”, säger Jonas Nerbe, konstnärlig ledare för SthlmsMusikTeater. “Nu berättar vi den första gången – om dramatiken bakom kulisserna när denna odödliga succé kom till. Detta i det passande formatet “operamusikal”.”

Pang Boom Krasch – en änka föds, är en rafflande historia om människorna bakom succén. Mot alla odds, mellan hopp och förtvivlan, drev upphovsmännen tillsammans med teaterns skådespelare Glada änkan till premiär. Det är en berättelse om passionen för musiken och scenkonsten i en euforisk och motsägelsefull förkrigstid i början av förra seklet, där kapprustning, nationalism och elitism lurade under ytan. Tendenser som påminner om Europa i dag. Regissören Eva Staaf berättar ”Jag gillar historiens ljus på människans ständiga pendlande mellan hopp och förtvivlan, inom en minut eller inom ett decennium. Det kan vi alla känna igen. Men det som också fascinerar mig är att vi ändå ofta slås av att grubblerierna och händelserna påverkar oss så mycket, som om de gav oss helt nya känslor.”.

Andrea Tarrodis nykomponerade musik är en brygga till den klassiska och välkända musiken från Glada änkan. En krasch mellan dåtid och nutid med text av Andreas Boonstra. Regi: Eva Staaf. Idé: Jonas Nerbe.

På Scen: fem artister från operans och musikalens tiljor:  Robert Noak, Agnes Wästfelt, Jonas Nerbe, Astrid Banck-Linderoth och Oskar Roslund. Orkester – stråkkvartett och klarinett.

SthlmsMusikTeater storsatsar med en helvällsföreställning med urpremiär 1 april på Teater Tribunalen. 20 föreställningar kommer att spelas under april – maj.

Spelas på Teater Tribunalen, Hornsgatan 92.     

Längd: 2.20 inkl 20 minuters paus. 

Biljetter: https://kulturbiljetter.se/evenemang/6004/pang-boom-krasch

Recensioner och förhandsreportage: kontakta SthlmsMusikTeaters producent Amandus Lindblad: amandus@sthlmsmusikteater.se, 076-375 02 10.

Pressmeddelande 20/10 2022

Nypremiär av succén Freuds Cigarr i Stockholm och efterföljande turné till Wien 

Succén är tillbaka, rökigare än någonsin! 

SthlmsMusikTeaters musikal Freuds Cigarr ger en bild av hur Sigmund Freud tänkte, varifrån han kom, vad han gick igenom och vad som drev honom. 

I dag är det färre som genomgår behandling av psykoanalys än för 20 år sedan och vissa påstår att det beror på att analytikerna, inte är tillräckligt bra. (Varför vill ingen gå i terapi längre? artikel av författaren Isabelle Ståhl 21 juni i DN Kultur 21 juni 2022.) Det kan även bero på patienterna och att folk i allmänhet är mer intresserade av att utvecklas och nå yttre framgång än att söka inåt och förstå sig själv, menar journalisten Victor Johansson i sin artikel 10 oktober 2022 i SvD. Jonas Nerbe, konstnärlig ledare, menar att förutsättning till att kunna njuta och ha glädje av sin framgång kräver ett bra förhållande till sig själv. Det finns sällan en quick fix när det kommer till att hitta sig själv.

Sigmund Freud sökte febrilt både i sig själv och sin samtid för att förstå hur det mänskliga medvetandet fungerar. Är det kanske så att vi alla är mer eller mindre traumatiserade? Psykologi är fortfarande ett ämne som är missförstått, underskattat och kanske rent av skrämmande för många. I denna föreställning får du som åskådare ta Freud i handen och gå bortom psykofarmaka, KBT, mindfulness och religion för att möta ditt sanna jag.

Freuds Cigarr hade urpremiär 2009 Boulevardteatern och spelade fem säsonger i
Stockholm, Radioteater i P1, turné landet och i utlandet samt på GöteborgsOperan. Under april 2023 gästspelar föreställningen Wien på Theater Forum Wien, Porzellangasse. Då kommer Freud äntligen hem igen.

Ensemble
Jonas Nerbe – Sigmund Freud
Anders Holtz – Piano
Sara Kihlman Wibe – Violin, Freuds unga mamma och svägerska

Produktionsteam
Text/musik – Jan-Erik Sääf
Regi/ljus – Andreas Boonstra
Idé och evidens – Dr Björn Roslund
Scenografi och kostym – Åsa Berglund-Coburn
Producent – Amandus Lindblad

Tidigare press

”Ett mästerverk. Freuds cigarr är bland det coolaste man kan se på teater just nu” 

“Mästerlig pedagogisk och underhållande” SvD

”Humoristiskt och varmt”  DN

”Nerbe spelar avspänt och virtuost flera roller samtidigt. Han har en utstrålning som gör att alla tänker på sex bara han viftar med en kulspetspenna och höjer ögonbrynen.”  Expressen

Spelplats och biljetter
Spelperiod Stockholm: 11-26 november 
Spelplats är Teaterverket Svea, Adress: Sveavägen 114
Durata: 1 timme, 50 min inkl paus
Biljetter: Biljetter via kulturbiljetter.se
Länk: www.kulturbiljetter.se/evenemang/5843/freuds-cigarr/

Pressbilder:
Under press – pressbilder: www.shlmsmusikteater.com

Recensioner och förhandsreportage:
kontakta SthlmsMusikTeaters producent Amandus Lindblad: amandus@sthlmsmusikteater.se, 076-375 02 10.

Pressbilder hittar du här