Om SthlmsMusikTeater

William. Photo: Florin Chirea

SMT är den enda fria musikteatergrupp i Sverige som skapar ny musikteater på kontinuerlig basis. Vi är baserade i Stockholm och turnerar i Sverige och utomlands. Vi har som mål att komma nära och beröra med nyskriven musikteater. Jonas Nerbe är konstnärlig ledare för detta scenkonstkompani.

Tidigare produktioner

Frihetens NamnUrpremiär på Stockholms Stadsteater 2021.

Avgång 23:11 – Urpremiär på Scalateatern 2019.

Frankenstein 2.0 – Urpremiär på Boulevardteaern 2015.

Anima, det kvinnliga i Mannen – Urpremiär på Boulevardteatern 2012.

Judas – Urpremiär på Moment:teater 2011. 

Erik XIV – Urpremiär på Folkoperan 2010.

Freuds cigarr Urpremiär på Boulevardteatern och spelade fem säsonger i Sthlm, Radioteater i P1, turné landet och i utlandet samt på Göteborgsoperan. Spelas även på engelska.

No way to treat a lady – Nordisk premiär på Boulevardteatern 2008.

William Urpremiär på Confidencen Ulriksdals slottsteater 2006. Turné i Sverige, gästspel i Cannes, Danmark, Rumänien. Prisbelönt i New York på Amerikas största teaterfestival N.Y Int. Fringe Festival. Spelas även på engelska.

Kontaktannonsen – Urpremiär Mosebacke etablissemang 2001.

I nöd och lust (I do, I do) – Premiär Teater Pero 2000.

Jonas Åhnberg. Foto: Mathias Clason

Jonas Nerbe – Konstnärliga ledarens egna ord

Musikteater är för mig det ultimata uttryckssättet.

Det är fantastiskt att arbeta med vår genres verktyg – musik, text och kroppsspråk för att ge publiken en oförglömlig stund på teatern. Text vädjar till intellektet, musik till hjärtat och det kroppsliga uttrycket läses av av vårt undermedvetna. Tack vare dessa verktyg kan vi skapa starka upplevelser som skänker eftertanke och lust att leva – för det är det som är själva idén med vår verksamhet. SMT skapar musikteater av speciella ämnen som Freuds teorier, Jungs tankar om Anima/Animus, Transhumanismen – människan och maskinen, döden och nu senast hur Sverige blev en demokrati. Det är en ynnest att få samla så mycket expertis, kunniga människor inom olika områden och skapa musikteater för att underhålla, bilda och beröra både oss som arbetar med produktionen och er, kära publik.

Hoppas vi ses på en teater mycket snart.

Jonas Nerbe, 

Konstnärlig ledare/Artist