Tankens Revolution

Foto: Amandus Lindblad

Tillgänglighet
Läs mer på Ö2scenkonst hemsida Läs mer

Speldatum

Fredag 4/10 19:00 – urpremiär
Söndag 6/10 16:00

Fredag 11/10 19:00 
Söndag 13/10 16:00

Torsdag 17/10 19:00
Lördag 19/10 18:00 

Torsdag 24/10 19:00 
Lördag 26/10 18:00

Lördag 2/11 18:00
Söndag 3/11 16:00

SthlmsMusikTeater bjuder på en vindlande resa med tankar som kan förändra. Romantikens tankar var revolutionerande: för kollektivets bästa behöver Jaget befrias och få ett sammanhang. Kan det vara receptet för vår överlevnad? Intressanta och komplexa teman med humor och lätt hand!

Vi slungas tillbaka till slutet av 1700-talet i smältdegeln Jena. I denna stad söder om Berlin föddes revolutionerande tankar av frigjorda filosofer, vetenskapsmän och poeter. Det ledde till den samhällsomvälvande epoken Romantiken. Hur lät samtalen mellan rivalerna Goethe och Schiller? Vad var det Fichte sa på sina överfulla föreläsningar som fascinerade hela Europa? Vem var äventyraren Alexander Von Humbolt som var mer känd än Napoleon? Få reda på hur en fläskkotlett kan vara mäktigare än både pennan och svärdet och hur nutidens människor förvaltar och förvanskar de stora tänkarnas idéer och arv.

Tre kompositörer lägger en mosaik av musik till verket: Katarina Layman, Jan-Erik Sääf och Stefan Levin. Helt i enlighet med Jenagruppens idé om att samarbete skapar kreativitet. Romantikens tonspråk vävs samman med det nutida. Text, Andreas Boonstra. Regi, Eva Staaf. Idé, Jonas Nerbe.

Projektet stöds av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms Stad, Barbro Osher Foundation och Region Stockholm.

Medverkande

Ensemble

Kristina Lindgren – Caroline Schlegel

Jesper Linde – Ludwig Tieck

Jonas Nerbe – Johann Gottlieb Fichte

Linnea Fors – Auguste Schlegel

Matheo Lindberg Vivien – Novalis

Orkester

Anders Holtz – pianist och musikalisk ledare

Resterande musiker TBA


För arrangörer

Tankens Revolution är öppen för bokning för arrangörer. Om du som arrangör är intresserad av att veta mer kontakta vår konstnärliga ledare, Jonas Nerbe för mer information under kontakt.