Tankens Revolution

Foto: Amandus Lindblad

Tillgänglighet
Läs mer på Ö2scenkonst hemsida Läs mer

Speldatum

Fredag 4/10 19:00 – urpremiär
Söndag 6/10 16:00

Fredag 11/10 19:00 
Söndag 13/10 16:00

Torsdag 17/10 19:00
Lördag 19/10 18:00 

Torsdag 24/10 14:00 (extraföreställning) + 19:00 
Lördag 26/10 18:00

Lördag 2/11 18:00
Söndag 3/11 16:00

Publikröst

Foto: Amandus Lindblad
SthlmsMusikTeater bjuder på en vindlande resa med tankar som kan förändra. Romantikens tankar var revolutionerande: för kollektivets bästa behöver Jaget befrias och få ett sammanhang. Kan det vara receptet för vår överlevnad? Intressanta och komplexa teman med humor och lätt hand!

Vi slungas tillbaka till slutet av 1700-talet i smältdegeln Jena. I denna stad söder om Berlin föddes revolutionerande tankar av frigjorda filosofer, vetenskapsmän och poeter. Det ledde till den samhällsomvälvande epoken Romantiken. Hur lät samtalen mellan rivalerna Goethe och Schiller? Vad var det Fichte sa på sina överfulla föreläsningar som fascinerade hela Europa? Vem var äventyraren Alexander Von Humbolt som var mer känd än Napoleon? Få reda på hur en fläskkotlett kan vara mäktigare än både pennan och svärdet och hur nutidens människor förvaltar och förvanskar de stora tänkarnas idéer och arv.

Tre kompositörer lägger en mosaik av musik till verket: Katarina Leyman, Jan-Erik Sääf och Stefan Levin. Helt i enlighet med Jenagruppens idé om att samarbete skapar kreativitet. Romantikens tonspråk vävs samman med det nutida. Text, Andreas Boonstra. Regi, Eva Staaf. Idé, Jonas Nerbe.

Projektet stöds av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms Stad, Barbro Osher Foundation och Region Stockholm.


Press

Foto: Steff

Hela Svenska Dagbladets recension: Läs mer.


PUBLIKSAMTAL

Alexandra Charles von Hofsten
Lördag 26 oktober

Varmt välkomna till ett publiksamtal där du som publik kan lyfta frågor tillsammans med vår gäst! Samtalet äger rum direkt efter föreställningen.

Om Alexandra Charles von Hofsten
Under 20 år drev Alexandra  Charles Sveriges första internationella nattklubb. Idag brinner Alexandra Charles för kvinnors hälsa och jämställd forskning och vård. 

1997  fick Alexandra Charles idén till 1,6 miljonerklubben. Inspirationen kom efter ett samtal med kardiologen (senare chef för Centrum för Genusmedicin) Karin Schenck-Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren. De berättade om hur mansdominerad forskningen var och att kvinnor diskriminerades i vården. 

För att förändra detta, samlade Alexandra Charles flera kända kvinnor till ett möte. Med gemensam röst började de tillsammans att sprida information om att ett genusperspektiv behövdes i medicinsk forskning. Det blev starten på  1,6 miljonerklubben. Föreningen växte snabbt och fick stor uppmärksamhet. 

Idag har föreningen cirka 15 000 medlemmar med ett rikstäckande nätverk och internationella systerföreningar i bland annat Norge, Danmark och Tyskland.


TRAILER – TANKENS REVOLUTION


Produktion


Text – Andreas Boonstra

Musik
– Katarina Leyman, Stefan Levin och Jan-Erik Sääf

Regi – Eva Staaf

Idé – Jonas Nerbe och konstnärlig ledare

Scenograf och Kostymdesigner – Sara Kander

Maskdesigner – Alexandra Södergren

Ljusdesigner – Thabo K Persson

Musikalisk ledare – Anders Holtz

Producent – Amandus Lindblad

Tekniker – Mayra Forsberg Ardelius

Medverkande

Ensemble

Kristina Lindgren – Caroline Schlegel

Jesper Linde – Ludwig Tieck

Jonas Nerbe – Johann Gottlieb Fichte

Linnea Fors – Auguste Schlegel

Matheo Lindberg Vivien – Novalis

Orkester

Anders Holtz – Pianist

David Härenstam – Gitarr

Emma Beskow – Cello


För arrangörer och skolor

Tankens Revolution är öppen för bokning för arrangörer. Om du som arrangör är intresserad av att veta mer kontakta vår konstnärliga ledare, Jonas Nerbe för mer information under kontakt.

Pedagogiskt material

Här kan du som pedagog läsa om vårt pedagogiska material: PEDAGOGISKT MATERIAL

Mer om de medverkande

Medverkande

Kristina Lindgren, Caroline Schlegel
Kristina är utbildad vid Dansforum, Performing Arts School, i Göteborg och har varit med i en lång rad produktioner. Nyligen spelade hon huvudrollen Diana Goodman i den kritikerrosade uppsättningen av Next to Normal på Teater Västernorrland.

Jonas Nerbe, Johann Gottlieb Fichte m.fl
Jonas är utbildad på konservatoriet i Wien samt på Sthlms Konstnärliga högskola. Han har medverkat i bl.a. Les Misérables, La Cage aux Folles, Skönheten och Odjuret, Figaros Bröllop, Tiggarstudenten  i Tyskland och Österrike. Sen år 2000 konstnärlig ledare för SMT. Jonas vann pris som ”Bästa artist” på Amerikas största teaterfestival New York International Fringe Festival för sin tolkning av William Shakespeare i enmansmusikalen William.I somras spelade han Salieri i Amadeus på Skillinge teater.

Jesper Linde, Ludwig Tieck m.fl
Jesper har studerat musikal vid Performing Arts School i Göteborg och medverkat som musikalartist i Billy Elliot i Köpenhamn. Hen har arbetat som skådespelare och regissör på Sagolandet Tomteland i Mora. Han har varit showartist, sysslat med musik-och barnteater i många år bland annat på Skansen och med Energiagenterna.

Linnea Fors,Auguste Schlegel
Linnea har studerat vid musikallinjen vid Kulturama grundskola och gymnasium i Stockholm. Hon har medverkat vid Stockholms stadsteaters uppsättning av Anna och Mats. Linnea har även varit en av ringleksbarnen vid Skansen i flera uppsättningar.

Matheo Lindberg Vivien, Novalis
Matheo operadebuterade 12 år gammal i Opera på Skärets 
Trollflöjten som andre geni. Han är skolad i Stockholms gosskör, Adolf Fredriks musikklasser och nu i Lilla Akademiens musikgymnasium. 2023 kritikerrosades Matheo för sin gestaltning av Miles i The Turn of the Screw vid Folkoperan.

Musiker

Anders Holtz, Musikalisk ledare och Piano
Anders är frilansmusiker sedan tidigt 90-tal. Han har synts och hörts i många olika sammanhang, stort som smått – teater, konserter, tv & radio. Några fjädrar i hatten hör till På-minuten som enmansbandet Zibbe, samt att han spelat med Stevie Wonder i Globen.

Emma Beskow, Cello
Emma är en flitigt anlitad cellist och kammarmusiker utbildad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hon har medverkat i flertalet förställningar vid bland annat Stockholms stadsteater, Folkoperan, Uppsala stadsteater, Värmland Opera, Oscarsteatern och Göta Lejon.

David Härenstam, Gitarr
David har efter en Advanced Diploma vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på en rad CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa, Kina och Australien som solist och i olika ensembler. David är också konstnärlig ledare för In Between Music Festival i Båstad samt Stockholm Chamber Music på Riddarhuset.

Produktionsteam

Andreas Boonstra, Dramatiker
Andreas har skrivit och regisserat föreställningar på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater och Göteborgs Stadsteater. Andreas är konstnärlig ledare på Moment:Teater. 

Jan-Erik Sääf, Kompositör
Jan-Erik har skrivit över tjugo helaftonsföreställningar. Bland dem, Camera – musikalen om Ingrid Bergman, Östgötateatern/SPIRA och Jag blir nog aldrig bjuden dit igen Malmö Opera 2016. Ett viktig samarbete har varit med SthlmsMusikTeater. Bland sex urpremiärer kan nämnas William och Freuds Cigarr. Hösten 2024 har han premiär på My name is Fleming på Malmö Stadsteater

Katarina Leyman, Kompositör
Katarina är från ön Orust i Bohuslän och är utbildad i komposition och filmmusikkomposition i Boston USA samt vid KMH i Stockholm. Färg och textur, form och rörelse – inre bilder – är ofta utgångsläge för och formskapande element i musiken. Hon komponerar kammar-, kör- och orkestermusik som framförs regelbundet i såväl Sverige som internationellt.

Stefan Levin, Kompositör
Stefan är utbildad gitarrsolist på Musikhögskolan i Göteborg och har även bedrivit diplomstudier i komposition på Malmö Musikhögskola. Stefan skriver scenisk musik för teater, dans samt musik till film för bl a Stadsteatrarna i Göteborg, Helsingborg och Stockholm, Kungliga Operabaletten, Cullbergbaletten samt till bl. a. Hessisches Staatsbalett, Acosta Danza (Kuba) och Moscow Ballet Theatre. Samarbetet med SthlmsMusikTeater inleddes 2019 med produktionen Avgång 23.11.

Eva Staaf, Regissör
Eva har en lång karriär som regissör inom ljuddrama och arbetar även som författare och dramatiker. Eva Staaf har regisserat över ett 20-tal serier och ljuddramer för barn och vuxna för Sveriges Radio P1, P3, P4. Däribland tre julkalendrar. Hennes egen första barnbok nominerades till Augustpriset. Eva har bl.a tilldelats Författarförbundets Radiopris, vunnit guld i New York Festivals med regin av Bröderna Lejonhjärta. Eva gör sin andra produktion med SthlmsMusikTeater.

Jonas Nerbe, Konstnärlig ledare, idé

Sara Kander, Scenograf och Kostymdesigner
Sara har som scenograf och kostymdesigner gjort ca 70 produktioner, de flesta vid Pantomimteatern där hon är sedan 2016 konstnärlig ledare, manusförfattare och fast scenograf.

Alexandra Södergren, Maskdesigner
Alexandra har mästarbrev i perukmakari. Hon har uppdrag tv serier så som Drottningarna vid Tv4 och Ingen Ängel, den senast nämnda är en Kristallen nominerad serie. Hon har även varit maskör vid Kungliga Operans, Uppsala statsteater.

Thabo K Persson, Ljusdesigner
Thabo är frilansande ljusdesigner som tog en kandidatexamen från Stockholm konstnärliga högskola våren 2024 i scenkonst. Han har erfarenhet av dans, teater och perfomancekonst. Han har även en tidigare bakgrund inom ljussättning för film och TV.

Amandus Lindblad, Producent
Producent inom scenkonst och blåsmusik. Han har en kandidatexamen inom kulturentreprenörskap och en magisterexamen i teaterstudier. Han arbetar som producent för Blåsarsymfonikerna i Stockholm och Opera på Skäret sommaropera. Han har återkommande uppdrag vid SthlmsMusikTeater.

Mayra Forsberg Ardelius, Tekniker
Frilansande tekniker, klippare och ljuddesigner. Tog en kandidatexamen från Stockholms Konstnärliga Högskola i fjol och jobbar multidiciplinärt inom scenkonst, film och radio med fokus främst på ljud.