Kära publik!

SthlmsMusikTeater är tillbaka! Efter Freud och Shakespeare blickar vi nu mot framtiden i vår ambition att skapa ny och spännande musikteater. Så välkomna att hänga med bland Nanobots och chip i hjärnan.

Denna gången ställer vi den urgamla frågan; vad är en människa? En fråga som fått helt nya aspekter i skenet av den snabba tekniska utvecklingen. Många tror att AI, dvs artificiell intelligens, kommer att utvecklas och gå om oss. Andra tror att det finns något unikt mänskligt i våra hjärnor som inte kan överträffas. Jag vill tro det senare, men många, som exempelvis Stephen Hawkings, tror att AI är det största hotet mot människan.  Jag vill verkligen tro på människan och det mänskliga men ibland verkar vår destruktivitet så stark att det känns svårt. Har vi förverkat vårt ansvar för den gåva vi fått? Bör vi lämna över besluten till en intelligens utan ego? Denna resa med Jan-Eriks starka manus ställer frågan på sin spets.

Datorer som människan skapat har blivit så avancerade att vi inte kan förstå de svar de levererar och inte heller de frågor de ställer. De gör nytta men vi fattar inte längre hur de gör. Kan de ta över?

Så, hur ska vi förhålla oss? Tekniken är på väg in i under huden! Många tror att smartphonen inom tio år har flyttat in i hjärnan. Människan blir mer som en maskin och maskinen blir mer som en människa, ja fast utan känslor.  Men inte ens det är ju säkert. Å andra sidan kan känslor vara ganska problematiska…

För att inte de smarta datorerna ska ta över så bör vi kanske ha ett implantat för att behålla kontrollen? Det blir en ny dimension av kapprustning, denna gången mellan människan och maskinen. Många svåra frågor som vi hoppas att Frankenstein 2.0 ska skapa debatt om. För det pratas för lite om det. 

Utvecklingen accelererar, mer teknik, större kunskap och ökad intelligens men jag undrar en sak? Var blev det av visheten? Vem jobbar med att utveckla visheten?

Jonas Nerbe, konstnärlig ledare SMT