Kort om SthlmsMusikTeater:  

SMT är den enda fria musikteatergrupp i Sverige som skapar ny musikteater på kontinuerlig basis. Vi är baserade i Stockholm och turnerar i Sverige och utomlands. Vi har som mål att komma nära och beröra med nyskriven musikteater.

 Exempel på tidigare produktioner är:

”Erik XIV” – urpremiär på Folkoperan.

”Freuds cigarr” – fem säsonger i Sthlm, Radioteater i P1, turné landet och i utlandet samt på Göteborgsoperan. Spelas även på engelska

"William" – urpremiär på Confidencen Ulriksdals slottsteater, turné i Sverige, gästspel i Cannes, Danmark, Prisbelönt i New York på Amerikas största teaterfestival N.Y Int. Fringe Festival. Spelas även på engelska.

“Judas” – Urpremiär på Moment:teater. 

“Anima, det kvinnliga i Mannen” -Upremiär på Boulevardteatern

“Frankenstein 2.0” – Urpremiär på Boulevardteaern. 


Vi är precis upp i ett nytt projekt som vi arbetat på i drygt två år för att skapa.

Avgång 23:11

Sex personer dör. Samtidigt. Mitt i natten hamnar de på samma spårvagn, på väg mot slutdestinationen. Den ambitiösa karriärkvinnan Julia försöker förstå vad som hänt. Boxaren Bruno letar efter sin fru, samtidigt som den unga mamman Dorota försöker hitta sin dotter. Nadine gör allt för att inte få panik, medan den stökige tonåringen Elle skapar problem – och mitt i röran är Luca bara glad över att vara där. Men det är inte bara de sex ombord. Med på resa finns deras ständige skyddsängel Vinge som har alla svaren. Han vet allt om dem och deras liv, varenda hemlighet...

VAR INTE RÄDD! (Programtext)

Ofta är det den första frasen som änglar yttrar, enligt gamla skrifter. När änglar gör entré gör de det bombastiskt, storslaget och skrämmande. De gör helt rätt. Forskningen är enig om att det är hur du säger det, med kroppsspråk och tonläge, som gör att du när fram. Med deras blixtar, åska och eld vill de få oss att uppmärksamma elementära livsregler. 

Existentiella frågor har alltid intresserat mig. Vad händer när vi dör? Finns det andra dimensioner och tar vi med vårt medvetande dit? Är något eller allt förutbestämt och hur är det då med vår fria vilja? Ingen vet.

Jag har kommit fram till att min inställning, hur jag väljer att se på orsak och verkan, den fria viljan och döden, får konsekvenser i mitt liv. Mycket tyder på att vi lever i vår verklighet skapad av oss själva, kollektiva uppfattningar, vår kultur och vår egna förmåga. Den kollektiva sanningen förändras hela tiden så varför inte vara medskapare i ditt liv och forma den sanning du vill ha? Unna dig en inställning som gagnar livet, skapar energi och ger hopp!

Och kanske är det först när vi börjar observera hur vi själva fungerar som vi kan göra medvetna val. I en tempofylld värld, där kunskap, fakta och att vara smart premieras, glöms den djupare medvetenheten och visheten bort. Den som jag tror är vårt hopp och vår framtid. 

Så jag säger till mig själv: 

Var inte rädd, Jonas. Lev! 

Se din omvärld, säg förlåt, dela med dig. 

Älska, ta en simtur, se teater, ge järnet,

känn musiken, ät blåbär. Sedan dör jag. 

Det blir intressant!

 

Jonas Nerbe, 

Konstnärlig ledare/Artist (Jonas spelar Ängeln Wings/Sabrina)